Hoe maak je jouw huis slim en waarom zou je dat doen

Een slim huis, steeds vaker horen we die term en nog steeds wordt dat aan hobbyisten gekoppeld, maar is dat terecht?
De markt van slimme apparaten is inmiddels ook ontdekt door grote merken als Ikea en Phillips die handig inspelen op mensen die wel slimme apparaten willen maar niet de technische kennis hebben om hun schakelaars te verbouwen. Het gevolg is echter half werk want een slimme lamp in je fitting draaien is natuurlijk niks waard als iemand de schakelaar uit zet want dan is die lamp niet meer slim maar net zo dood als een niet slimme lamp. Daarnaast werken die niet op de bestaande schakelaars maar moet je daar extra schakelaars voor plaatsen. ook zien we vaak dat er toch draden aan elkaar worden geknoopt zodat schakelaars niet meer werken of mensen er plakbandjes op plakken, uiteraard moet ieder dat voor zichzelf weten maar de ervaring leert dat de meeste huishoudens mensen bevatten die toch liever dat vertrouwde knopje willen houden, tevens merken we dat ook die mensen uiteindelijk wennen aan hun smartphone als bedien element of spraakopdrachten aan Google of Siri
Beter is dus het aanpassen van schakelaars, helaas is daar wel enige technische kennis voor noodzakelijk.
De eerste keus die men zou moeten maken is hoe gaan we die slimme apparaten besturen en welke zaken willen en/of kunnen slim maken. Vaak worden niet alle mogelijkheden direct gekoppeld maar eenmaal aan het automatiseren geslagen ontdekt men vaak de voordelen en met een te kleine hub wordt uitbreiden dan een dure zaak omdat die meestal niet voldoen aan alle mogelijkheden.

Even op een rij wat de mogelijkheden zijn van oktober 2020,
Allereerst is er KNX, dit is een professioneel systeem die je niet zelf kunt aanbrengen zonder programmeer kennis en zeker niet zonder kennis van elektra. montage dus overlaten aan de installateur met kennis van zaken. Mede daardoor is het ook niet goedkoop maar extreem bedrijfszeker koppelbaar aan spraakbesturing van zowel Google als Siri en er zijn veel programmeerbare displays, het kan zowel bedraad als draadloos met dezelfde bedrijfszekerheid worden aangebracht.
KNX zit in veel woningen maar ook gebouwen als Musea, zwembaden en/of andere bedrijfspanden.

Homey Is een meer op de gebruiker gerichte bridge die diverse op de markt zijnde systemen kan besturen. Er zijn diverse fabrikanten die in Homey een app hebben die daarmee besturing mogelijk maakt zoals IKEA, Phillips Hue, Somfy, LSC, Klikaanklikuit, Xiaomi, Ring, en nog veel meer zigbee en Zwave producten, zelfs wifi, bluetooth en Infrarood kan hij aan.
Als je nog verder wil en ook de afzuiging en CV regelen in je huis waarmee je vaak best wat energie kan besparen heeft Homey ook mogelijkheden met slimme thermostaten van bv. Tado of Honeywell en zelfs je tuin sproeien kan worden geautomatiseerd. Of je dat wil met je smartphone of spraakgestuurd of beide is uiteraard je eigen keus.
Enige technische kennis is op zijn plaats maar erg ingewikkeld is het niet als je de zekering maar uit zet als je gaat sleutelen.

Domoticz kan eigenlik hetzelfde maar vergt wel iets meer kennis van programmeren omdat het niet 1 apparaat is met alle mogelijkheden, Het is meestal gebaseerd op een raspberry PI waaraan modules gekoppeld worden.
Beide hebben mogelijkheden voor een dashboard op een tablet of smartphone en kunnen zowel buitenshuis als binnenshuis worden aangestuurd, let uiteraard wel even op de beveiliging van uw verbindingen.

Daarnaast zijn er allerlei merk gebonden hubs die vaak wel iets meer kunnen dan alleen het eigen merk besturen maar meestal zijn ze beperkt tot 1 bepaald signaal type.

Er zijn voorbeelden genoeg waar het automatiseren van deurslot t/m zonnescherm gemaakt zijn met bovenstaande smarthubs en om u een idee te geven hieronder een voorbeeld van het nut.

Bij een toiletbezoek kan het licht aangaan en de ventilator gaan lopen als u daar wat langer verblijft, na het doorspoelen blijft de afzuiging wat langer doorlopen zoals u wenst. De afzuiging van de badkamer gaat steeds iets harder lopen naarmate de vochtigheid toeneemt en gaat daarna ook weer afbouwen als het vocht verminderd. Als het gaat waaien worden de zonneschermen ingedraaid en kantelt de luxaflex als er nog veel zon op het raam staat. Als u ’s nachts uit bed stapt ziet de sensor onder het bed uw voeten en schakelt de gedimde verlichting onder het bed aan en zorgt het voor een verlichte route naar het toilet maar uiteraard op 10% omdat u niet iedereen in huis wil wekken, na het terugkomen in bed gaat het licht weer netjes uit. Als u een droge tuin heeft ziet de grondvocht opnemer dat en schakelt ’s nachts uw sproeier in zodat het vocht weer op peil is. Als uw installatie ziet dat u bijna thuis bent zet hij alvast de kachel aan en zodra u binnen loopt zet hij uw favoriete radio of TV station op. als u het huis verlaat gaat de kachel weer omlaag sluit hij alle deuren en draait ze op slot, bovendien schakelt hij het alarm in.
Hoe fijn zou het zijn dat door een brandalarm alle verlichting wordt ingeschakeld, de ventilator uitgaat en de gaskraan dicht en er automatisch de brandweer wordt gebeld terwijl u wakker bent geworden van het alarmsignaal.
Als u met de auto weg gaat en u alvast weet dat het gevroren heeft. Zo zijn er nog duizend dingen die u kunt automatiseren, dat is geheel aan u.

Uiteraard is dit maar een voorbeeld maar zonder dat u er erg in heeft bespaart uw systeem elektriciteit en gas. als u bv. niet alle ruimtes gebruikt waarom zou u er dan stoken of licht laten branden. Als u dat aan uw systeem leert kan hij dat licht uitdoen en de radiatorkraan op 18 zetten. Kortom u maakt zich geen zorgen meer terwijl uw slimme huis uw woonwensen begrijpt.
Voor advies op maat maakt u gemakkelijk een vrijblijvende afspraak, advies op maat vanaf 30 euro per woning, KLIK NU info@kliemert.com

Brandmelders ook in alle bestaande woningen verplicht vanaf 1 juli 2022

De wetgeving voor het monteren van brandmelders in woningen wordt per 1 juli 2022 ingrijpend gewijzigd.
Nieuwe woningen zijn al lang volgens de NEN 2555 verplicht om met brandmelders te worden opgeleverd, maar nu moeten ook alle bestaande woningen worden uitgevoerd met brandmelders.
De NEN 2555 is voor de professional goed leesbaar en begrijpelijk echter de gewone consument, VVE’s en woningbouwverenigingen worstelen soms met de omschrijving van de regelgeving.
Zo wordt er gesproken over vluchten en geluid maar ook worden soms situaties doorverwezen naar de norm NEN 2535 die een totaal andere vorm van brand detectie inhoudt.
Wij kunnen voor iedere situatie een passende oplossing adviseren en eventueel zelfs de montage/levering voor u regelen.

vraag info advies op maat vanaf 30 euro per woning info@kliemert.com

Wat zijn de voor en nadelen van Windenergie

Nu de diverse landbesturen allerlei energietransities willen bevorderen is het misschien handig om de voor en nadelen van windenergie nog eens door te nemen, De voordelen zijn natuurlijk de meest besproken onderwerpen waarbij het woord schoon steeds terugkeert. Natuurlijk is schoon belangrijk echter weten we wel genoeg van de nadelen?

Tegenstanders vinden het te duur tot nu toe zijn er nog geen molens die zonder subsidie winstgevend zijn, ook spreekt men over horizonvervuiling, en als je er dichtbij woont is het ook niet een stille vorm van energie opwekking, verder is de energie natuurlijk ook niet altijd beschikbaar omdat het nu eenmaal niet altijd waait.

Toch kleven er nog een heleboel nog niet goed onderkende nadelen aan waar lang niet iedereen direct aan zou denken, de meeste hebben ook meer effecten bij grootschalige windparken zoals men op zee gepland heeft. Sommige zijn zelfs temperatuur verhogend en kunnen ons klimaat en voedselketen behoorlijk negatief beïnvloeden.

Uit onderzoek is bv gebleken dat bij veelvuldig heien in de zee, vissen die met sonar en

geluid hun positie bepalen en hun eten opzoeken daar heel veel last van hebben en in sommige gevallen zelfs “doof” worden, ook zeevogels vliegen zich regelmatig te pletter tegen reeds in zee staande windturbines. Ook zijn er onderzoeken die aantoont dat de luchtstroom achter de wieken een enorme luchtzak vertonen, deze hebben grote invloed op de reguliere luchtstromen die o.a. ons weer bepalen, zeker nu de nieuwe typen molens tussen de 150 en 200 meter hoog kunnen worden met wieken van soms wel 50 meter zouden we ons ook zorgen moeten maken over de invloed op temperaturen in die luchtlagen, de wieken die omhoog draaien nemen warme lucht mee omhoog en andersom waardoor allerlei stromingen die ons weer bepalen worden beïnvloed. Met de huidige druk om zo snel mogelijk veel van deze molens te plaatsen lijkt het of men alleen nog voordelen ziet, helaas worden de nadelen onvoldoende belicht.

Voordat we een goede en veilige manier hebben gevonden om de opgewekte energie te bewaren voor langere tijd is het misschien toch nog niet zo gek om de gasaansluiting nog maar even te bewaren.

Meer info: info@kliemert.com

Verduurzamen, mooi woord maar wat kunt u ermee?

Van het gas af, Zonne-energie, windmolens of isoleren, allemaal termen die u vast in verband brengt met verduurzamen, het woord dat de afgelopen jaren een steeds grotere plek in onze media kreeg.
Maar wat is verduurzamen en wat kunt u ermee?
Uiteraard is dat voor een ieder anders want voor de een is het kiezen voor schone energie van een groene stroom leverancier al een hele stap, terwijl een ander zijn huis en/of bedrijfspand isoleerde en van zonnepanelen voorzag en inmiddels aan een warmtepomp denkt omdat zijn ketel aan vervanging toe is.
1 ding is duidelijk: het ligt aan de mindset, de mogelijkheden en natuurlijk aan de financiële situatie waarin men zich bevind.
De 1 kiest voor het milieu terwijl de ander het puur uit financiële besparing doet, het rendement van bv. zonnepanelen is al snel zo’n 8 tot 10 procent en zeg nou zelf dat betaald geen enkele bank als rente meer en na zo’n jaar of 6 heeft u de installatie terug verdiend.
Ook bij een warmtepomp zijn er vergelijkbare financiële mogelijkheden want het lijkt best veel geld als u 6000 euro moet uitgeven om uw ketel te vervangen terwijl u bij de huidige gasprijzen dat al in 6 a 7 jaar terug kunt verdienen in veel situaties, En iedereen weet dat die gasprijs zal stijgen en uw terugverdientijd dus waarschijnlijk korter zal zijn.

Laat u goed informeren en uw individuele situatie bekijken door iemand met verstand van zaken, dat kan u veel geld besparen en uw situatie specifiek voordeliger laten uitpakken

info@kliemert.com

Goed advies bespaart voor de rest van je leven

Veel mensen hebben als ultieme droom het bouwen van hun eigen huis. Uiteraard vraagt men advies bij aannemers en installateurs maar deze bouwers hebben natuurlijk een belang bij bepaalde producten en modellen.
Veel beter is het om eerst eens goed te laten onderzoeken wat jouw huis moet worden of beter gezegd welke woonwensen heb je en hoe kan je die zo goedkoop mogelijk toch allemaal realiseren, zonder dat er belangen meespelen voor bepaalde apparatuur en of stijlen.
VOORBEELD: U wil uw huis zo bouwen dat als u ouder wordt er met wat simpele ingrepen een slaapkamer op de BG gemaakt kan worden of juist een extra kamer op zolder, of misschien komen uw ouders een tijdje inwonen in een apart deel van uw huis zonder dat u daar privacy voor wenst in te leveren.
Al dit soort mogelijkheden worden vaak vergeten bij nieuwbouw en vaak passen ze niet in standaard oplossingen van aannemers en installateurs.
Verder is het goed om na te denken over hoe u in de toekomst met energie wil en kan omgaan, hoe kan je voorbereiden o het moment dat er straks geen Nederlands gas meer is en die prijzen misschien wel enorm stijgen. En hoe zal uw elektra rekening er over 10 jaar uitzien?

Vraag dus goed advies en maak samen met ons uw toekomst plannen

info@kliemert.com