Brandmelders ook in alle bestaande woningen verplicht vanaf 1 juli 2022

De wetgeving voor het monteren van brandmelders in woningen wordt per 1 juli 2022 ingrijpend gewijzigd.
Nieuwe woningen zijn al lang volgens de NEN 2555 verplicht om met brandmelders te worden opgeleverd, maar nu moeten ook alle bestaande woningen worden uitgevoerd met brandmelders.
De NEN 2555 is voor de professional goed leesbaar en begrijpelijk echter de gewone consument, VVE’s en woningbouwverenigingen worstelen soms met de omschrijving van de regelgeving.
Zo wordt er gesproken over vluchten en geluid maar ook worden soms situaties doorverwezen naar de norm NEN 2535 die een totaal andere vorm van brand detectie inhoudt.
Wij kunnen voor iedere situatie een passende oplossing adviseren en eventueel zelfs de montage/levering voor u regelen.

vraag info aan via

Wat zijn de voor en nadelen van Windenergie

Nu de diverse landbesturen allerlei energietransities willen bevorderen is het misschien handig om de voor en nadelen van windenergie nog eens door te nemen, De voordelen zijn natuurlijk de meest besproken onderwerpen waarbij het woord schoon steeds terugkeert. Natuurlijk is schoon belangrijk echter weten we wel genoeg van de nadelen?

Tegenstanders vinden het te duur tot nu toe zijn er nog geen molens die zonder subsidie winstgevend zijn, ook spreekt men over horizonvervuiling, en als je er dichtbij woont is het ook niet een stille vorm van energie opwekking, verder is de energie natuurlijk ook niet altijd beschikbaar omdat het nu eenmaal niet altijd waait.

Toch kleven er nog een heleboel nog niet goed onderkende nadelen aan waar lang niet iedereen direct aan zou denken, de meeste hebben ook meer effecten bij grootschalige windparken zoals men op zee gepland heeft. Sommige zijn zelfs temperatuur verhogend en kunnen ons klimaat en voedselketen behoorlijk negatief beïnvloeden.

Uit onderzoek is bv gebleken dat bij veelvuldig heien in de zee, vissen die met sonar en

geluid hun positie bepalen en hun eten opzoeken daar heel veel last van hebben en in sommige gevallen zelfs “doof” worden, ook zeevogels vliegen zich regelmatig te pletter tegen reeds in zee staande windturbines. Ook zijn er onderzoeken die aantoont dat de luchtstroom achter de wieken een enorme luchtzak vertonen, deze hebben grote invloed op de reguliere luchtstromen die o.a. ons weer bepalen, zeker nu de nieuwe typen molens tussen de 150 en 200 meter hoog kunnen worden met wieken van soms wel 50 meter zouden we ons ook zorgen moeten maken over de invloed op temperaturen in die luchtlagen, de wieken die omhoog draaien nemen warme lucht mee omhoog en andersom waardoor allerlei stromingen die ons weer bepalen worden beïnvloed. Met de huidige druk om zo snel mogelijk veel van deze molens te plaatsen lijkt het of men alleen nog voordelen ziet, helaas worden de nadelen onvoldoende belicht.

Voordat we een goede en veilige manier hebben gevonden om de opgewekte energie te bewaren voor langere tijd is het misschien toch nog niet zo gek om de gasaansluiting nog maar even te bewaren.

Meer info: info@kliemert.com

Verduurzamen, mooi woord maar wat kunt u ermee?

Van het gas af, Zonne-energie, windmolens of isoleren, allemaal termen die u vast in verband brengt met verduurzamen, het woord dat de afgelopen jaren een steeds grotere plek in onze media kreeg.
Maar wat is verduurzamen en wat kunt u ermee?
Uiteraard is dat voor een ieder anders want voor de een is het kiezen voor schone energie van een groene stroom leverancier al een hele stap, terwijl een ander zijn huis en/of bedrijfspand isoleerde en van zonnepanelen voorzag en inmiddels aan een warmtepomp denkt omdat zijn ketel aan vervanging toe is.
1 ding is duidelijk: het ligt aan de mindset, de mogelijkheden en natuurlijk aan de financiële situatie waarin men zich bevind.
De 1 kiest voor het milieu terwijl de ander het puur uit financiële besparing doet, het rendement van bv. zonnepanelen is al snel zo’n 8 tot 10 procent en zeg nou zelf dat betaald geen enkele bank als rente meer en na zo’n jaar of 6 heeft u de installatie terug verdiend.
Ook bij een warmtepomp zijn er vergelijkbare financiële mogelijkheden want het lijkt best veel geld als u 6000 euro moet uitgeven om uw ketel te vervangen terwijl u bij de huidige gasprijzen dat al in 6 a 7 jaar terug kunt verdienen in veel situaties, En iedereen weet dat die gasprijs zal stijgen en uw terugverdientijd dus waarschijnlijk korter zal zijn.

Laat u goed informeren en uw individuele situatie bekijken door iemand met verstand van zaken, dat kan u veel geld besparen en uw situatie specifiek voordeliger laten uitpakken

info@kliemert.com

Goed advies bespaart voor de rest van je leven

Veel mensen hebben als ultieme droom het bouwen van hun eigen huis. Uiteraard vraagt men advies bij aannemers en installateurs maar deze bouwers hebben natuurlijk een belang bij bepaalde producten en modellen.
Veel beter is het om eerst eens goed te laten onderzoeken wat jouw huis moet worden of beter gezegd welke woonwensen heb je en hoe kan je die zo goedkoop mogelijk toch allemaal realiseren, zonder dat er belangen meespelen voor bepaalde apparatuur en of stijlen.
VOORBEELD: U wil uw huis zo bouwen dat als u ouder wordt er met wat simpele ingrepen een slaapkamer op de BG gemaakt kan worden of juist een extra kamer op zolder, of misschien komen uw ouders een tijdje inwonen in een apart deel van uw huis zonder dat u daar privacy voor wenst in te leveren.
Al dit soort mogelijkheden worden vaak vergeten bij nieuwbouw en vaak passen ze niet in standaard oplossingen van aannemers en installateurs.
Verder is het goed om na te denken over hoe u in de toekomst met energie wil en kan omgaan, hoe kan je voorbereiden o het moment dat er straks geen Nederlands gas meer is en die prijzen misschien wel enorm stijgen. En hoe zal uw elektra rekening er over 10 jaar uitzien?

Vraag dus goed advies en maak samen met ons uw toekomst plannen

info@kliemert.com

Wat is behaaglijkheid ‘s gevoel en wat heeft het met energie gebruik te maken.

Iedereen wil dat je een behaaglijk klimaat in je verblijfsruimtes en dat dit energie kost zal iedereen duidelijk zijn, Maar wat is voor jou behaaglijk?

Voor de 1 is dat 20 graden en een ander vind 22 lekkerder. Echter niemand realiseert zich dat 20 graden met een vochtigheidsgraad van 80% heel anders voelt dan 20 graden met maar 45% vocht.

Bijna zeker voelen mensen die 22 graden met 80% vocht aangenamer vinden zich lekkerder in 20 graden met een veel lager vochtgehalte.

Begrijpt u het nog? Dan begrijpt u dus dat het niet alleen de temperatuur is die uw behaaglijkheid ‘s gevoel beïnvloed maar ook de vochtigheidsgraad.

Er zijn op internet legio zogenaamde hygrometers te koop waarmee je kan zien hoe het in jouw werk of woon omgeving gesteld is met het vocht, helemaal handig om een combinatie van temperatuur en hygrometer te hebben zodat je ook kan uitvinden wat voor jou het beste voelt. Normaal is dat meestal rond de 50% vocht en 21 graden maar iedereen zal dat anders ervaren.

In de zomer wanneer er veel meer vocht in de lucht zit kan ontvochtigen al zorgen voor een meer plezierige leefsituatie terwijl het weinig energie kost om dit te bereiken met een ontvochtiger, In de winter is het omgekeerde vaak al te behalen met een bakje water op de kachel. Vroeger hadden mensen vaak van dit soort water bakjes aan de radiator hangen.

Ik ken situaties waar mensen ruim 20% energie besparen door dit beter te reguleren in combinatie met isolatie en soms wat kleine plaatselijke aanpassingen.

info@kliemert.com