Wat is behaaglijkheid ‘s gevoel en wat heeft het met energie gebruik te maken.

Iedereen wil dat je een behaaglijk klimaat in je verblijfsruimtes en dat dit energie kost zal iedereen duidelijk zijn, Maar wat is voor jou behaaglijk?

Voor de 1 is dat 20 graden en een ander vind 22 lekkerder. Echter niemand realiseert zich dat 20 graden met een vochtigheidsgraad van 80% heel anders voelt dan 20 graden met maar 45% vocht.

Bijna zeker voelen mensen die 22 graden met 80% vocht aangenamer vinden zich lekkerder in 20 graden met een veel lager vochtgehalte.

Begrijpt u het nog? Dan begrijpt u dus dat het niet alleen de temperatuur is die uw behaaglijkheid ‘s gevoel beïnvloed maar ook de vochtigheidsgraad.

Er zijn op internet legio zogenaamde hygrometers te koop waarmee je kan zien hoe het in jouw werk of woon omgeving gesteld is met het vocht, helemaal handig om een combinatie van temperatuur en hygrometer te hebben zodat je ook kan uitvinden wat voor jou het beste voelt. Normaal is dat meestal rond de 50% vocht en 21 graden maar iedereen zal dat anders ervaren.

In de zomer wanneer er veel meer vocht in de lucht zit kan ontvochtigen al zorgen voor een meer plezierige leefsituatie terwijl het weinig energie kost om dit te bereiken met een ontvochtiger, In de winter is het omgekeerde vaak al te behalen met een bakje water op de kachel. Vroeger hadden mensen vaak van dit soort water bakjes aan de radiator hangen.

Ik ken situaties waar mensen ruim 20% energie besparen door dit beter te reguleren in combinatie met isolatie en soms wat kleine plaatselijke aanpassingen.

info@kliemert.com