Energietransitie en van gas los: Wat vinden wij ervan:
Of we willen of niet maar van gas los betekent nogal wat voor ons allemaal, niet alleen een investering in de toekomst maar ook in uw woning. Niet voor iedereen gelijk en soms met subsidie maar de komende jaren wel noodzakelijk.
Gas versus Elektriciteit
Uit 1 m³ Nederlands aardgas wordt ongeveer 7,9 kW aan warmte behaald (gemiddeld jaar gebruiksrendement van ± 80% HR cv-toestel)
Onderverdeling gasverbruik van 1.500 m³ aardgas:
Belangrijk voor de energietransitie is uiteraard eerst weten waar we de winst kunnen behalen:
- 70 % verbruik is voor verwarming
- 25 % verbruik is voor sanitair warm water
- 5% verbruik is voor koken
Het totale vermogen dat nodig is gedurende het gehele jaar in dit voorbeeld is dan 1.500 * 7,9 kW = totaal 11.850 kWh per jaar. Hierbij gelden twee uitgangspunten:
Het gemiddelde verbruik van elektra in Nederland per huishouden bedraagt ongeveer 4.800 kWh per jaar (voor licht, TV, computer, koelkast enz.) Door uw woning bijvoorbeeld te automatiseren kan het vermogen uiteraard lager uitpakken, dat is ook al energietransitie.
Wanneer u met elektriciteit wil verwarmen d.m.v. een E ketel/boiler en/of warmtepomp komt dat energie verbruik daarbij opgeteld, zaak is dus om dat verbruik zo laag mogelijk te houden of te maken.
Isoleren is in 90% van de gevallen de 1e optie voor de energietransitie, de vloer en het dak zijn de grootste winstpakkers maar ook glas en bij niet verbouwde woningen van voor 1990 zijn ook behoorlijke voordelen te halen uit de (buiten) wanden.
Door eigen energie op te wekken met bv. zonnepanelen of wind kan het totaal verbruik ook worden terug gebracht.
Echter in de winter wanneer de zon niet veel schijnt leveren zonnepanelen veel minder op, tevens is het nu nog best moeilijk daarvoor voldoende energie op te slaan al zijn die mogelijkheden steeds beter.
De winter energie is na de energietransitie in de gasloze situatie nu niet beschikbaar, soms betekent het ook dat uw voedingskabel van buiten verzwaard moet worden en dat moet natuurlijk niet alleen bij u. Met een warmtepomp kunt u prima verwarmen maar ook dan gebruikt u meer stroom dan nu. De pomp heeft een compressor en circulatiepompen die zonder stroom niet werken dus zonder gas altijd meer stroom als u tenminste uw huis beter geïsoleerd heeft. Voor de energietransitie zal de volledige E infra ook moeten worden verzwaard en iemand moet dat betalen. Er zijn nu al energie bedrijven die grote subsidies hebben aangevraagd bij het rijk en ook het vastrecht zal omhoog gaan.
Isoleren
Allereerst zal er dus een isolatie ronde moeten komen voor het grootste deel van de in Nederland gebouwde huizen van voor pakweg 1990, Dat betekent voor sommige huizen gewoon afbraak omdat deze niet geschikt zijn om deze aanpassingen aan te brengen.
In veel steden staan grote hoeveelheden huurwoningen met een behoorlijke achterstand op dit vlak. Veel coöperaties zijn niet arm en kunnen best aanpassingen betalen maar dat zal de huurder ongetwijfeld in zijn portemonnee voelen, ook de particuliere woningeigenaren moeten dus in de buidel tasten. Wij denken dat dit zonder subsidie een onmogelijke taak zal blijken te zijn.
Op dit moment zijn er veel te weinig goed geschoolde mensen die al deze taken kunnen uitvoeren en het gevaar van (goedkoop) prutswerk komt daardoor zeker om de hoek kijken. Let dus vooral op of het door u gekozen bedrijf dit goed doet en laat o.a. een rooktest en warmtescan uitvoeren voor en na de actie zodat u niet alleen weet wat u moet aanpakken maar ook kunt zien of dit juist is uitgevoerd.
Het zou onze regering sieren om hiervoor goede richtlijnen verplicht te stellen in het bouwbesluit die leesbaar en niet foutief uitlegbaar zijn zoals nu.
https://www.youtube.com/watch?v=2khF3F6T3tw
Warmtepomp
Voor het (elektrisch) verwarmen van uw huis kan onder andere een warmtepomp worden aangebracht, Deze pomp bestaat in diverse uitvoeringen en in verschillende capaciteiten, het spreekt voor zich dat u bij een dergelijke keus eerst kijkt naar de mogelijkheden die voor uw situatie passend zijn. Feit blijft dat een slecht geïsoleerde woning nooit geschikt is om met een warmtepomp te verwarmen. Allereerst een kleine uitleg over de verschillende soorten pompen.
1: water/water pomp, deze is de meest kostbare soort waarbij er een aantal leidingen in de tuin moeten worden ingegraven waarin een vorm van koelvloeistof wordt rondgepompt. U heeft altijd zo’n 20% meer tuin nodig dan oppervlakte van de woning dus kan dit niet overal worden gebruikt. De meer gebruikte vorm is:
2: lucht/water pomp, deze is aanzienlijk goedkoper. Ook deze vorm heeft een nadeel naast het voordeel, hij is niet geruisloos en als je de buiten unit van de buurvrouw naast je slaapkamer raam hebt staan zal ze vermoedelijk geen kopje suiker meer van je willen lenen dus zoek daar een goede locatie voor uit en overleg met de buren om misschien beide de zelfde locatie te gebruiken zodat de lasten verdeeld zijn, tot slot is er ook nog de:
3: lucht/water en lucht versie waarbij je in de zomer ook kunt koelen. Bij alle soorten hebben we het over verwarmen van het huis met een lagere temperatuur water dan u dat nu met gas doet en zal er voor de boiler soms met elektriciteit moeten worden bij verwarmd naar hogere (bacterievrije) temperaturen. Alle warmtepompen maken geluid en hebben zowel binnen als buiten ook wat ruimte nodig. Hieronder de uitleg van Vaillant maar u kunt natuurlijk voor allerlei andere merken kiezen zoals Atag, Intergas, Bosch, Samsung of welke andere dan ook.
Zonnepanelen
Zonnepanelen zie je steeds vaker op daken en andere locaties, Ook hier zijn er veel mogelijkheden, soorten en aanpassingen van installaties nodig. Allereerst moet u een dakvlak of tuin hebben waar regelmatig zon op staat en natuurlijk moet u daar het verlangde vermogen aan panelen kwijt kunnen. voorbeeld: U gebruikt gemiddeld genomen zo’n 3000 Wp, Uw dak is echter niet Zuidelijk maar Oostelijk, Dan zal het aantal panelen in Wp hoger moeten worden om de opbrengst van 3000 Wp te krijgen. De meest verkochte panelen zijn op dit moment rond de 300 Wp, U moet dan minimaal 12 panelen op dak plaatsen om in de buurt van de 3000 Wp opbrengst te komen. Maar uw dakoppervlak laat dat niet toe, dan kijken we natuurlijk welke opbrengst u wel kan halen met andere panelen zoals 350 panelen of nog hogere waarden. Niet standaard en het zal zeker iets duurder zijn maar de opbrengst is hoger, bovendien is de opbrengst altijd hoger dan de rente die u nu bij de bank krijgt voor uw spaargeld.
Uiteraard zijn er vele manieren om de zon te gelde te maken echter dit werkt natuurlijk alleen zolang u geld terug krijgt via de salderingsregeling (alle terug geleverde energie wordt nu 1 op 1 met u verrekend) Uiteindelijk zal dat salderen worden gewijzigd in een soort subsidie regeling, Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dat gaat uitpakken maar duidelijk is wel dat het rijk op die manier geld wil vrij maken voor energie opslag, en dus minder geld aan u terug geven voor uw geleverde WP’s. Het gevaar bestaat dat mensen alleen panelen kopen die de op de dag gebruikte energie kunnen opbrengen. dat is meestal niet meer dan 40% van het totaal verbruik.
Gelukkig zien de meeste mensen wel de voordelen van deze energie die uiteraard wanneer mogelijk altijd geld besparend is ook al is dat maar voor 40%
Hieronder een filmpje van UTube van een zeer gewaardeerd collega met de denkwijze van de vaktechnische beroepsgroep.