Home domotica

Van een slim huis hebben de meeste mensen wel gehoord, maar veel mensen weten nog niet wat ze zich daarbij moeten voorstellen. Voor de een is het een groep lampen samen schakelen en voor een ander gaat het om de gordijnen dichtdoen met Google Nest. Maar hoe maak je je huis nou slim? Wij van Kliemert Bouw en Elektra Advies weten wat er moet gebeuren om een huis slim te maken.

Neem contact op met Kliemert Bouw en Elektra Advies om een afspraak te maken voor een advies op maat. Wij komen dan bij je langs en bekijken wat er mogelijk is om van jouw huis een slim huis te maken. Dit bezoek is geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Wat is een slim huis?

De meningen zijn hierover verdeeld en dat is eigenlijk maar goed ook. Slim betekent eigenlijk dat simpele acties in je huis worden overgenomen door sensoren en/of een app op je telefoon of tablet, of met je stem. Sommige willen al die slimmigheid niet en willen zelf de regie houden over de dagelijkse gebeurtenissen, anderen willen juist hun huis zoveel mogelijk slim maken.

Een echt slim huis denk dus eigenlijk na voor jou over simpele zaken en voert daarbij een actie uit die je zelf anders ook zou doen.

Voorbeeld: een slim toilet

Stel, je gaat naar het toilet. Het licht gaat automatisch aan en als je er langer dan een minuut verblijft, gaat de afzuigventilator sneller draaien. Als je klaar bent weet de ventilator of hij moet blijven draaien of niet, het licht zal uitgaan en er wordt misschien zelfs een fris luchtje verspreid. Dan heb je dus een slim toilet in huis!

Zo werkt een slim huis

Wanneer er niemand in het pand is en je de verwarming bent vergeten laag te zetten of de verlichting in de kelder brandt nog, dan is een slim huis al snel energie aan het besparen. Het huis weet dat er niemand thuis is en zorgt ervoor dat de CV op 18 graden Celsius staat.

Ook worden dan alle lampen uitgedaan, de Sonos en TV uitgeschakeld en het zonnescherm wordt in- of juist uitgeschoven zodat het niet te warm wordt in de kamers. De afzuigventilator loopt op lage stand, alle ramen en deuren zijn dicht en het alarm is ingeschakeld.

Zodra het huis weet dat je onderweg naar huis bent, zet hij de CV op 20 graden Celsius en doet de buitenlampen aan als dat nodig is. Je ziet het: energie gebruik je alleen als het echt nodig is en dat bevordert de duurzaamheid. Je huis slim maken en regel alle apparaten met je telefoon

Hoe maak je een huis slim?

Eigenlijk zijn alle apparaten in huis slim te maken. Er zijn zelfs koffiemachines die de koffie klaar hebben als je wakker wordt, koelkasten die weten welke etenswaren over datum zijn en tuinsproeiers die de tuin natmaken als het te droog is. Iedereen heeft andere wensen en voor elke wens is wel een oplossing.

Momenteel hebben al veel mensen slimme lampen of schakelaars thuis, soms met een losse afstandsbediening of met een app op de telefoon/tablet. Slimme deurbellen, zoals Ring, komen ook steeds meer voor en veel mensen hebben al een slimme thermostaat, bijvoorbeeld een Toon, Nest of Honeywell. Ook zijn er lamellen, gordijnen, of rolluiken met Somfy motoren.

Allemaal slimme apparaten op zich, maar kunnen deze apparaten wel samenwerken?

Maak kennis met KNX

Om echt slim te worden moeten slimme dingen kunnen praten met elkaar, pas dan wordt het echt SLIM. Vaak praten al die systemen in hun eigen “taal”. Met KNX in je huis laat je alles in die taal van KNX met elkaar communiceren, waardoor de storingskans veel kleiner wordt. Ook zijn er hubs die meerdere talen spreken, zoals de Homey hub en Domotics (voor hobbyisten).

Deze hubs praten met diverse vormen van Zigbee, Z-wave (plus), Wifi, 433 MHz, 868 MHz, Bluetooth, KNX, Google cast, Infrarood en nog wat andere protocollen. Met dit soort hubs kan je dus verschillende talen met elkaar laten praten. Dat betekent dat je Aldi of Action schakelaar een Hue of Ikea lamp kan schakelen of een KNX-actie kan afroepen.

Wat kost het om een huis slim te maken?

Een slim huis kost zoveel je ervoor overhebt en hangt volledig af van je wensen. Een schakelaar kan je eenvoudig slim maken en dus kan je het meeste in je huis al snel verslimmen. Aan te raden is dat er eerst gekozen moet worden welke hub je wil en kan gebruiken. Om later de gekochte hub op te moeten ruimen omdat je toch verder wil uitbreiden is natuurlijk sonde.

Ga je voor KNX, dan moet je rekenen op een wat groter bedrag maar daarmee krijg je ook veel meer. Je huis slim maken hoeft natuurlijk niet allemaal tegelijk. Je kan stukje bij beetje steeds verder uitbreiden.

Vraag geheel vrijblijvend advies aan

Wij komen vrijblijvend bij je langs om te kijken hoe we jouw wensen tot een slim huis kunnen waarmaken. Voor meer informatie of bij vragen mag je gerust contact met ons opnemen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 06-26356280. Je mag je vragen ook stellen per e-mail. Wij beantwoorden ze graag voor je.