Huis automatiseren

Het huis automatiseren is voor veel mensen inmiddels geen vreemde actie meer. Je kan er immers veel voordeel uithalen. De twee belangrijkste voordelen zijn: gebruikersgemak en energiebesparing. Wij van Kliemert Bouw en Elektra Advies geven graag meer uitleg over de mogelijkheden omtrent het automatiseren van woningen.

Wil jij je huis automatiseren en wens je hierover advies op maat? Neem dan contact op met Kliemert Bouw en Elektra Advies en maak een vrijblijvende afspraak. Wij onderzoeken graag welke mogelijkheden er zoal mogelijk zijn voor jouw thuissituatie.

Wat is een automatisch huis?

Het begrip automatisch huis is voor iedereen anders. De een wil graag dat de verwarming en alle lampen uitgaan als hij weggaat, terwijl de ander dat gewoon met een knop wil doen en zelf de thermostaat lager wil zetten. Een echt automatisch huis is volgens ons: een huis waar je niet meer hoeft om te kijken naar acties die je huis doet.

Dat betekent dat niet alleen het licht uitgaat als iedereen het huis verlaat, maar dat het ook aangaat als je dat nodig hebt. Je hebt dus altijd de mogelijkheid om dat zelf te kunnen overbruggen. Want samen eten aan tafel heeft een andere hoeveelheid licht nodig dan dat je er kantoorwerk zit te doen met veel leeswerk. Of je dat doet met een knop, telefoon of stem staat er los van.

Wat kan ik in mijn huis automatiseren?

Eigenlijk kan alles in de woning geautomatiseerd worden met de juiste sensoren. Als er in huis een lichtsensor is geplaatst, kan je daarmee sturen dat het licht pas brandt als de daglichtsituatie onvoldoende wordt. Zo kan je zonneschermen intrekken als het gaat regenen of hard gaat waaien, of je luxaflex dichtdraaien als binnen het licht aangaat tegen de inkijk vanaf buiten. Laat de afzuiging harder lopen als je gaat douchen of naar het toilet gaat.

Veel mensen hebben al een instelbare thermostaat, maar zet je hem in vakantiestand als je twee weken buiten de deur bent? Laat je de airco draaien als het op zolder boven de 25 graden komt? Laat je de tuin sproeien als het te droog wordt? Zo zijn er legio mogelijkheden om je huis te automatiseren.

Welke software heb ik nodig om mijn huis te automatiseren?

In de huidige markt zijn er diverse mogelijkheden voor huisautomatisering. Diverse merken hebben een verscheidenheid aan producten op de markt gebracht om een huis te automatiseren. Wat dacht je van speciale software, sensoren en draadloze systemen.

Als uitgangspunt is het verstandig om schakelaars slim te maken. Want een slimme lamp is enorm dom als de stroom met een schakelaar uit wordt gezet. Slimme lampen zijn prima in te zetten daar waar geen geschakeld lichtpunt zit, dat kan een schemerlamp of tuinverlichting zijn.

Je huis automatiseren: een lamp in de woonkamer

Draadloze apparaten: de voordelen en nadelen

Veel van deze apparaten werken draadloos. Daarvoor heb je dan wel een hub nodig die de koppeling aan Wifi maakt. Je hoeft dan niet je hele huis te bedraden. Nadeel is echter dat draadloos niet altijd een 100% betrouwbare verbinding is. Als je een nieuwbouwwoning hebt aangekocht of jouw huidige woning aan het verbouwen bent, kies dan voor een bedrade installatie. Veel merken bieden hier ook slimme oplossingen voor.

Is huisautomatisering een goede investering?

Uiteraard is voor ieder budget of wens wel een oplossing denkbaar en hoeft dit niet altijd duur te zijn. Echter is het wel goed om te inventariseren voor jezelf wat je nu en/of in de toekomst in je huis wilt automatiseren. Wij zien nu vaak klanten die al diverse Phillips Hue of Ikea apparaten hebben gekocht en er later achter komen dat niet alles daaraan te koppelen is. Omdat de communicatie in een bepaalde “taal” gebeurd die andere apparaten weer niet begrijpen.

Alles aan elkaar knopen

Als jij je huis gaat automatiseren wil je juist van alles aan elkaar knopen. Soms kan het alsnog door er een apparaat (hub) bij te plaatsen die dan twee talen aan elkaar koppelt. Google Nest (mini) of Homepod zijn daar mooie voorbeelden van. Er zijn ook apparaten die nog veel meer talen met elkaar kunnen koppelen, zoals Homey. En voor hobbyisten is er nog Domotics. Waarbij je de hardware en software helemaal zelf kan bouwen bij het automatiseren van je huis.

Wat is automatiseren met KNX?

KNX is een professioneel protocol die door ruim 400 leveranciers van elektrische componenten wordt ondersteund. Met dit protocol kan dus je radio, Sonos of tv zijn uitgerust maar ook je verlichting, verwarming, afzuigventilator of elk ander systeem in je huis. KNX kan zowel bedraad als draadloos worden aangebracht. Het programmeren lukt je vaak niet zelf, maar je kan het systeem uiteraard wel bedienen of kleine wijzigingen aanbrengen.

Voordelig KNX systeem

Als je ergens het licht aandoet, krijgt het systeem ook een antwoord van de lamp of schakelaar of dit ook daadwerkelijk gebeurd is. Nu gebeurt dat ook bij andere systemen, zoals Zigbee of Z-wave. Het verschil is echter dat KNX de gewenste actie herhaalt totdat deze is uitgevoerd en bevestigd.

Omdat KNX door veel leveranciers wordt gebruikt is daar ook concurrentie ontstaan tussen gelijkwaardige componenten. Daardoor is de prijs de laatste jaren flink gezakt.

Je huis automatiseren? Vraag vrijblijvend advies aan

Als je wilt weten welke mogelijkheden er zijn voor jouw situatie, dan mag je gerust contact met ons opnemen. Stuur ons een e-mail of bel naar 06-26356280 om een vrijblijvende afspraak te maken. Wij komen graag bij je thuis kijken naar de mogelijkheden en luisteren naar je wensen. Bovendien geven we je advies op maat wanneer jij je huis gaat automatiseren.